Due to rapid change in activities of modern society, buildings parts are needed to be changed in terms of space and function to adapt different functionalities and life conditions. One of the important examples have to be seen in the historical buildings that aren’t compatible with their environments and lost the original functions, disappear in time. It is very important that the re-functioning of the historical buildings, which are the most important representative of our culture and history, are significant for protecting the architectural value, mean and the memory of the buildings. Generally, re-functioning has been seen in monumental and industrial building but due to rapid urbanization, many historical house have to change their function.Historical Levantine houses mostly reside in Alsancak, but after the rapid urbanization in 1970, many of them have to change their function to the café of bar.
The main purpose of the study is to evaluate the effect of the re-funcitoning to the historical houses in Alsancak, and propose some suggestions both re-functioning processes and legal regulation to decrease bad effects.
Toplumlarda görülen değişim, insanların ihtiyaçlarını değiştirirken, ait oldukları zamana göre şekillenen mekanları, dolayısıyla yapıları da değiştirmekte; geçmişteki işlevini günümüze taşıyamayan yapıların ikincil bir işlevle hayatlarını devam ettirebilmelerini sağlamaktadır. Bu nedenle tarihi yapılarda işlev değişikliği özgün işlevleri ile yaşama katılamayan yapıların yeninden işlenlendirilerek kentsel yaşama katılması ve yaşatılmasını sağlayan bir koruma anlayışıdır. Özellikle anıtsal ve tarihi sanayi yapılarında ortaya çıkan işlev değişikliği örnekleri, hızlı kentleşme sonrasında değişen konut alanlarında kalan sivil mimari örneklerinde de karşımıza çıkmaktadır.Alsancak, Levanten konut yapılarının yoğun olarak bulunduğu alanlardan biridir. Hızlı kentleşme sonrasında konut alanlarının yer değiştirmesi sonucu ile bu bölgedeki tescilli yapılar özgün konut işlevlerini değiştirerek kafe, bar, işyeri gibi yeni işlevlere dönüşmek zorunda kalmıştır.
Bu yazının temel amacı, işlev değişikliği kavramının Türkiye’deki yasal düzenlemeler ve mevcut uygulamaları doğrultusunda tarihi yapılara olan olumlu ve olumsuz etkilerini Alsancak Levanten evleri üzerinden tespit etmek ve bu olumsuz etkileri azaltmaya yönelik uygulamaya ve yasal düzenlemelere ilişkin öneriler geliştirmektir.