E-ISSN: 1309-6915
Volume : 13 Issue : 4 Year : 2024
Quick Search
Memluk Period Hammams: Structural-Spatial-Functional Analysis On Antakya Beyseri Hammam [Megaron]
Megaron. 2018; 13(4): 545-558 | DOI: 10.5505/megaron.2018.60134

Memluk Period Hammams: Structural-Spatial-Functional Analysis On Antakya Beyseri Hammam

Mert Nezih Rifaioğlu
Division of Architectural Restoration, Department of Architecture, Mustafa Kemal University Faculty of Architecture, Hatay, Turkey

Memluk Period Hammam buildings are existed in a very small number in Turkey and subjected to not only rapid deterioration but also disappearing throughout the Middle East. The aim of this study is to contribute to Memluk Period Hammam studies with an original finding of a case-study research. According to the scope of this study, Beyseri Hammam in Antakya which is ruled by Memluks under 248 years and currently located in south-west end of Mediterranean region of Turkey near Syrian Border is selected and analyzed under the structural-spatial and functional parameters. Beyseri hammam is one of the important example of Memluk Period Hammams in Turkey. Therefore, this study is revealed original findings on Memluk Period Hammam studies by making an investigation on not only limited to the case study but also on a comparative study related to the same period Hammams in Antakya.

Keywords: Antakya, Beyseri Hammam; Memluk Period hammams.

Memluk Dönemi Hamam Yapıları: Antakya Beyseri Hamamı Özelinde Yapısal-Mekânsal-İşlevsel Çözümleme

Mert Nezih Rifaioğlu
Mustafa Kemal Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü, Mimari Restorasyon Anabilim Dalı, Hatay

Bu çalışma, Türkiye’de az sayıda bulunan ve Ortadoğu’da hızla yok olmakta olan Memluk Dönemi hamamları ile ilgili çalışmalara somut bir örnek üzerinden katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda, Akdeniz’in güney-doğu ucunda Suriye sınırına yakın konumlanan ve 248 yıllık Memluklu Dönemi geçmişi bulunan Antakya’da yer alan Beyseri Hamamı incelenmiştir. Çalışmaya konu olan Memluk Dönemi eseri gerek tarihi kent dokusu içindeki konumu/yer seçimi gerekse yapısal, mekânsal ve işlevsel özellikleri dönemin hamam yapıları ile ilgili yapılan değerlendirmelere katkı sunabilecek düzeydedir. Bu çerçevede, çalışma kapsamda, Beyseri Hamamı’nın yapısal-mekânsal-işlevsel parametrelerinin birbiri ile ilişkili olarak çözümlenmesi için Memluk Dönemi hamam yapıları ile ilgili literatür incelenmiş, Beyseri Hamamı özelinde ve Antakya’da bulunan hamam yapıları ile ilgili tespitler ve karşılaştırmalı çalışma yapılarak özgün sonuçlara ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler: Antakya, Beyseri Hamamı; Memluk Dönemi hamamları.

Corresponding Author: Mert Nezih Rifaioğlu, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Copied!
CITE